Yhdistyksen varainhankinta

13.10.2023

Jäsen- ja kannatusmaksujen lisäksi yhdistyksillä on lukuisia vaihtoehtoja kassan kerryttämiseen. Rahoituksen tulisi sujua vaivattomasti, jotta yhdistys voi keskittyä toiminnan jatkuvuuteen ja tavoitteiden saavuttamiseen. 

Mistä yhdistys voi saada varoja?

 

Lahjoitukset

Yhdistys voi ottaa vastaan lahjoituksia esimerkiksi jäseniltä tai toimintaa kannattavilta henkilöiltä. Jos yhdistys ei itse pyydä rahaa, ei lahjoituksia varten tarvita erillistä rahankeräyslupaa. Lahjoitusten antajille kannattaa kiitoksen lisäksi kertoa, miten heidän lahjoituksensa auttavat yhdistyksen toimintaa ja tavoitteita. Konkreettisuus ja läpinäkyvyys auttaa, jotta lahjoituksista tulisi toistuvia.

Rahankeräys & pienkeräys

Yhdistys voi myös pyytää rahaa tai järjestää lahjoituskampanjan, mutta silloin vaaditaan rahankeräyslupa. Rahankeräyslupaa haetaan tekemällä kirjallinen hakemus Poliisihallitukselle. Rahankeräyskampanjaa varten kannattaa kehittää selkeä viestintä siitä, miten kerätyt varat käytetään ja minkälaisia vaikutuksia niillä saavutetaan. Tämä auttaa houkuttelemaan lahjoittajia ja varmistamaan heidän luottamuksensa yhdistykseen.

Rahankeräyksen rinnalle on noussut toisena vaihtoehtona pienkeräys. Pienkeräys tarkoittaa nimensä mukaisesti rajoitetussa ajassa järjestettyä pientä rahankeräystä, jonka järjestäminen edellyttää ainoastaan kirjallisen ilmoituksen tekemistä poliisilaitokselle. Pienkeräys on byrokraattisesti verrattain kevyt tapa järjestää rahankeräys ja siitä on nopeasti tullut suosittu rahankeräystapa yhdistysten keskuudessa. 

Jäsenistön vapaaehtoinen työ

Hyödynnä jäsentesi erityisosaamista ja aikaa vapaaehtoisena työnä. Esimerkiksi ammattilaiset voivat tarjota koulutusta tai palveluja, jotka säästävät yhdistykselle kustannuksia. Jäsenet voivat osallistua myös talkootyöhön, kuten TV-yleisöksi, kauppojen inventaarioihin, joululahjojen paketointipisteisiin tai muihin projekteihin. Nämä tapahtumat voivat kerätä varoja ja samalla parantaa yhdistyksen näkyvyyttä yhteisössä.

Avustukset

Etsi apurahoja ja avustuksia säätiöiltä, valtiolta ja muilta avustusjärjestöiltä. Tee huolellista taustatyötä ja varmista, että yhdistyksesi täyttää hakuehtojen vaatimukset. Usein myös paikallishallinto tai Euroopan Unioni tarjoaa tukia tai rahoitusmahdollisuuksia yhdistyksille.

Varainkeruu

Helppo tapa kerätä varoja, on ilmaisen varainhankintapalvelun avulla. Yleishyödyllinen yhdistys voi ansaita rahaa järjestämällä varainkeruun esimerkiksi täysin digitaalisen TueTiimiä.fi-palvelun avulla. Varainhankinnan voi toteuttaa yksin tai suuremmassa ryhmässä ja tukijoita löytää helposti vain myyntilinkkiä lähettämällä. TueTiimiä.fi varainhankinta katsotaan kuuluvaksi verottajan määrittelemien tukisopimusten piiriin, joten varainhankinnan tulo on yleishyödylliselle yhteisölle verovapaata.

Voit lukea lisää yhdistyksen varainhankinnan verotuksesta TÄÄLTÄ.

Katso video, miten Pirkanmaalainen kissojensuojeluyhdistys keräsi vaivattomasti yli 1000 € yhden henkilön voimin: