HS ja Urheilulehti: “Urheiluharrastaminen alkaa olla rikkaiden yksinoikeus”

9.3.2023

Junioriurheilun hinta on Suomessa noin kolminkertaistunut 2000-luvulla. Huolestuttavat faktat paljastuvat Helsingin Sanomien uutisoimasta ja Urheilulehden tekemästä laajasta kyselytutkimuksesta, johon kerättiin tietoja noin 300 taholta eri puolilta Suomea.*

Tutkimustuloksista käy ilmi, että junioriurheilu alkaa olla Suomessa poskettoman kallista. Korkeista vuosikuluista johtuen yhä useampi vanhempi joutuu murehtimaan, miten kuluista selvitään, tai onko tietyn lajin harrastaminen oman lapsen kohdalla edes mahdollista. 

Tutkimuksessa nostettuja esimerkkejä harrastusten vuosikuluista:

  • Jääkiekko n. 9 000 €
  • Taitoluistelu n. 12 000 €
  • Kilpahiihto n. 8 000 – 10 000 €

 

Helpotusta tilanteeseen varainhankinnalla

Varsinkin junioriurheilun kilpaharrastaminen voi tätä nykyä maksaa vanhemmille pahimmillaan kymmeniä tuhansia euroja. Tutkimuksen mukaan kalleimpia lajeja ovat muun muassa ratsastus, jääkiekko, hiihto, voimistelu ja taitoluistelu. 

Edes keskituloisilla perheillä ei välttämättä ole varaa maksaa lapsen harrastusta. Mahdottomiksi paisuneet hinnat uhkaavat polarisoida yhteiskuntaa sekä asettaa lapsia ja nuoria hyvin eriarvoiseen asemaan. 

Tilanteeseen tuo helpotusta muun muassa joukkueiden ja seurojen varainhankinta. Varainhankinnan avulla harrastajien on mahdollista kattaa esimerkiksi kenttävuokria, välineitä, lukukausimaksuja tai mitä tahansa harrastamiseen liittyviä kuluja. TueTiimiä.fi palvelun avulla varainhankinta käy helposti ja vaivattomasti, eikä kenenkään tarvitse jäädä ulkopuolelle!

 

Jokaisella lapsella ja nuorella tulisi olla tasavertaiset mahdollisuudet

Missiomme mukaisesti teemme työtä, jotta jokaisella lapsella ja nuorella olisi mahdollisuus osallistua ja harrastaa. TueTiimiä.fi palvelun avulla harrastajien ei enää tarvitse murehtia tilausten, rahojen eikä tuotteiden käsittelystä – me hoidamme kaiken sen puolestanne! Sadat joukkueet ja seurat keräävät vuosittain varoja toimintansa rahoittamiseen TueTiimiä.fi avulla. Voit lukea lisää joukkueiden ja seurojen varainhankintakokemuksista täältä. 

 

*Urheilulehden kyselytutkimukseen kerättiin tietoja 14 eri lajista ja viidestä eri kaupungista: Helsingistä, Lahdesta, Kuopiosta, Vaasasta ja Rovaniemeltä. Tutkimuksen kohteena olivat 2008 ja 2012 syntyneet tytöt ja pojat, kilpa- ja harrastetaso erikseen huomioiden.