Varainkeruu luokalle on aina vapaaehtoista

25.8.2022

Koko porukan yhteisellä hankkeella on parhaimmillaan monta positiivista vaikutusta

Perheet tutustuvat toisiinsa ja nuoret oppivat vastuunkantoa. Esimerkin kautta lapset näkevät, kuinka suuri merkitys on sillä, että talkoilla tehdään työtä yhteisen hyvän eteen. Lisäksi ne, joiden perheillä ei ole mahdollisuus syystä tai toisesta osallistua, pääsevät mukaan yhteisellä ponnistuksella.

 

 

Verovapaa varainkeruu edellyttää yhteisöllisyyttä

-”Yhteisessä kassassa ei ole korvamerkittyjä euroja… Ellei tästä erikseen muistuteta, se saattaa unohtua.”, kiteyttää Anri Leveelahti Taloustaito lehdessä (7/2022). On selvä, että kaikilta perheiltä yhteisöllisyys ja rahan kerääminen ei tule luonnostaan. Parempi, kun tähän ei kiinnitetä liiaksi huomiota ja luoetetaan siihen, että kaikki tekevät parhaansa.

’Yhteisen hyvän’ kartuttaminen on kuitenkin verottajankin edellytys, jotta kerätyt varat ovat verovapaita.  Luokkien varainkeruu ei siis erottele kenen kautta kerätyt varat tulevat, vaan summa käytetään tasapuolisesti koko ryhmälle.

 

VINKKI! Huomioithan, että yhdistys -varainkeruu poikkeaa verotuksellisesti hieman koululuokkien varainkeruusta (ks. Varainhankinta & verotus).

Voimaa erilaisista taustoista

Monikulttuurisuus kannattaa kuitenkin huomioida koulujen varainkeruu -hankkeissa, vinkkaa Taloustaito-lehti (7/2022). Yksinkertaisesti kääntämällä viestintää englanniksi, huomoioidaan myös esimerkiksi maahanmuuttajataustaiset perheet. Heille koko leirikoulu varainkeruu saattaa olla täysin tuntematon käsite, mutta halukkuutta osallistua löytyy varmasti.

Entä jos elämä tulee väliin?

Mitä sitten, jos luokkaretki varainkeruu -hanke ei tuota tarpeeksi? Tai jos tulee jokin muu este, eikä luokkaretket toteudu suunnitelman mukaisesti? Esimerkiksi pandemian vuoksi monet koululuokat ja harrastusryhmät joutuivat miettimään uudenlaisia ideoita varainkeruu -varojen käyttämiseksi.

-”Meillä päädyttiin siihen, että oppilaat kävivät kerätyillä varoilla syömässä eri kulttuurien ravintoloissa. Nämä kokemukset hyödynnettiin sitten kivalla tavalla koulutehtäviin. Parasta nuorten mielestä taisi kuitenkin olla, kun koko luokan pizzat toimitettiin koululuokkaan.”

Kaanaan koulu, 6-luokkalaisen äiti

 

ALOITA VARAINHANKINTA  |   SIIRRY TUKIOSTOKSILLE

LÄHTEET:

  • Taloustaito-lehti (7/2022)
    https://www.taloustaito.fi/bonus/verotus/lapsen-koululuokka-keraa-rahaa–meneeko-keratyista-varoista-veroa/#0250744c